Цитирах закона. Никъде не е казано, че през юли данъкът се възстановява ДО размера на данъчната основа.
Здравейте!
Аз виждам проблем в  императивността на § 18, ал. 4 и 7 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за актуализация на бюджета. Алинея 4 казва, че месечната данъчна основа на лицето за месец юли се намалява със сбора на сумите за месец януари - юли (която, например за две деца, е 6000 лв)., а алинея 7 постановява императивно, че при отрицателна разлика работодателят трябва да възстанови на лицето 10 на сто от разликата до края на месец август. Същото е и за месец октомври - там данъчната основа трябва да се намали с 3000 лв. за две деца и 10 на сто трябва да се намали през ноември.
Много е вероятно при това положение лица с годишна данъчна основа, по-ниска от 9000 лв. (поради продължителни болнични, непълно работно време и т.н...) да се наложи да възстановяват данък при годишното изравняване.
Моля администратора да коментира, ако има някаква информация по въпроса.
Добре, през април правите плащане за периода януари - април и издавате 4 сметки - по една за всеки месец. В сметката вече няма период, за който се отнася плащането - как ще стане ясно, че осигурителният доход по едната сметка е за януари, по другата - за февруари и т.н.
Аз се обаждах на информационния телефон на НАП, откъдето един господин беше категоричен, че осигурителният доход се отнася за месеца, в който е извършено плащането, но според мен това е нонсенс - поредната недомислица.
Здравейте! Имам неяснота (каква изненада!) по отношение на служебната бележка по чл. 45, ал. 4 ЗДДФЛ. Да предположим, че през януари 2014 сме имали сключен ГД с дадено лице, договорът е изпълнен и също през януари му изплащаме 1000 лв., издаваме сметката за изплатени суми и служебната бележка (в която на ред 1 е попълнено 1000 лв.) и се разделяме. През март обаче се налага отново да прибегнем до услугите на това лице, сключваме нов договор и през март му изплащаме още 1000 лв. с нова сметка за изплатени суми. Въпросът е: какво ще пише на ред 1 в служебната бележка, която ще издадем - 1000 или 2000 лв.?
Възможният отговор, че можем да съберем сумите от всички сметки за първото тримесечие и да издадем една обща служебна бележка, не ме устройва, защото, подчертавам - през януари изобщо не сме имали представа, че ще се наложи отново да работим с това лице и сме си оформили документално нещата в съответствие с това.
Обаждах се на информационния телефон на НАП, където май въобще не разбраха за какво става дума и накрая ми се разкрещяха, че те били информационен, а не тълкувателен телефон.